Podne lampe u vašem domu

Podne lampe, sasvim neopravdano, su potpuno zanemarene kada je reč o enterijeru. Po nekom nepisanom pravilu podne lampe su uvek smeštene u ćošku sobe, a oni koji su bili dovoljno smeli da podne lampe pomere dalje od ćoška otrkili su svu njihovu raskoš.
Osim što podne lampe omogućavaju da se igrate dekoratera u vašem domu, one su ujedno i najjeftiniji način da s vremena na vreme osvežite svoj dnevni boravak. Više izvora svetlosti menja doživljaj prostora, pa tako uz pomoć svetiljki sami možete da kreirate željenu atmosferu i kontrolišete ambijent.
Podne lampe su poslednjih nekoliko godina polako preuzele primat kada je reč o unutrašnjoj rasveti. Nekada su u domovima dominirali raskošni i veliki lusteri, a sada se oni uglavnom dopunjuju svetlom lampi. Ravnomerno raspoređeno osvetljenje se i lako prilagođava vašim dnevnim navikama. Vi birate koliko i koju vrstu osvetljenja želite – jače centrirano svetlo ako čitate knjigu, prigušeno ako odmarate dok slušate muziku, ili umereno osvetljenje, ako imate goste.
Novo Lux u svojoj ponudi ima veliki izbor podnih lampi. Od onih jednostavnih sa prihvatljivom cenom, pa do dizajnerskih komada koji su potpisali najveća dizajnerska imena. Moderne, klasične, industriske…sigurno će te u Novo Lux-u naći pravi model za vaš enterijer.

Uskršnja dekoracija za Vaš dom

U susret prazniku, postoji mnogo načina kako možete ukrasiti svoj dom i provesti ovaj dan u veselom i lepo dekorisanom okruženju.
Dekoracije za Uskrs mogu biti raznovrsne, od ukrasa u obliku zeka ili pilića, činija i etažera sa motivima uskršnjih jaja i uskršnje dekoracije, a u prilog tome ide i proleće, sa mnoštvom cveća i biljaka koje se mogu iskombinovati i dočarati dolazak proleća.
Priredite svojoj porodici i gostima ukusnu prazničnu trpezu, a ujedno ih iznenadite kreativnim uskršnjim dekoracijama. Pored lepo aranžirane hrane, veoma je bitno kako ćete postaviti sto. Obratite pažnju na boje vašeg porcelana i stolnjaka, sa bojama dekoracije. Koristite vesele ili pastelne boje i sve to uskladite sa cvetnim aranžmanima i vaznama. Novo Lux je pripremio uskršnju dekoraciju koja će se uklopiti u svaki enterijer.
Ako želite da ukrasite ulaz u svoj dom onda je pravo rešenje za to venac od svežih grančica i pažljivo biranog sezonskog cveća, pomoću kog ćete na jednostavan način ukrasiti vrata vašeg doma. Novo Lux i ove godine ima veliki izbor veštačkog cveća i vazni .
Prepustite se mašti i još jedan praznik učinite posebnim sa Novo Lux-om!

Vazne CENTRO za kreativne kombinacije

Postoje trenuci kada sve što nam treba je da svet vidimo u novom svetlu. Ponekad, različite boje omogućavaju potpuno nove kombinacije koje naglašavaju vaš lični stil.
Vazne Centro, nemačkog proizvođača Leonarda, sa svojim geometriskim oblicima i raznolikošću boja dozvoljavaju bezbroj kombinacija da bi vaš dekor dobio konačan oblik. Kombinacija elegantnih i jasnih oblika pogodni su za bilo koji stil unutrašnjeg uređenja i čini idealn sklad u kombinaciji sa svećnjacima, lampama i ostalim detaljima za dekoraciju.
Nove CENTRO vazne kombinovane u raznim oblicima i bojama daju pravi efekat . Svaka dekoracija je na svoj način kreativan i savršen način da izrazite jedinstvene trenutke .
Seriju CENTRO vazni možete pronaći u Novo Lux prodavnicama .

Jesen u Vašem domu

Jesen nam je ponovo na vratima – dani su kraći i vreme je hladnije – ali srećom jesenje boje su tople i elegantne a teksture bogate i udobne. Od tonova čokoladne braon i zlatno žute do vatreno narandžaste i karmin crvene – kao detalj ambijenta ili kao čitava kompozicija elemenata – predlažemo vam da izbor napravite oslanjajući se na već postojeće boje u Vašem eneterijeru i oplemenjenim prostorom inspirišete sve koji u njemu borave ove jeseni.

Bronza
Detalji u boji bronze su oduvek asocirali na luksuz, prizemnu prefinjenost i eleganciju. Sjaj bronze u kombinaciji sa bogatim teksturama i zemljanim tonovima doprineće osećaju topline, udobnosti i podići raspoloženje zadržavajući nešto formalnosti koja će u ovom slučaju ukazivati pre na istančan ukus nego na ozbiljnost.

Kulturalno i egzotično

Tonovi, narandžaste i crvene – ali i tamno plave i ljubičaste nijanse – osim što zajedno čine jesenji kolorit, predstavljaju i karakteristične boje mnogih egzotičnih krajeva i kultura. Jednim zidom u nekoj od ovih boja, jastukom, prostirkom, tepihom ili jednostavnim cvetnim aranžmanom unesite duh dalekih zemalja istovremeno toplo pozdravljajući godišnje doba koje nas polako priprema za zimu.

Smeli i živopisni komadi

Ne plašite se da mešate neutralne boje sa onima koje služe kao akcenat, ili pak da mešate tople i hladne akcente. Oživite prostor nesvakidašnjim formama svakidašnjih elemenata u prostoru. Minimalističke stolice u kombinaciji sa etno motivom prostirke, ornamenti na ogledalu ili zanimljivi reljefi na vazi sasvim jednostavnog oblika probudiće lepotu kontrasta – baš onakvog konstrasta kakav donosi početak jeseni.

Udobno i šik

Čokoladnu braon ili tamno bordo kombinujte sa nežnijim, hladnijim ili pastelnijim tonovima i zapanjiće vas umirijući efekat koji nastaje ovim kombinacijama. Kompozicijama od stakla, metala i drveta pomozite sa se istakne šik sjaj a da sve ostane u skladu sa lepotom prirodnih materijala.

Dodir crvene

Ukoliko Vašim enterijerom dominiraju neutralni ili pastelni tonovi razmislite da oplemenite prostor i dodatno istaknete lepotu neutralne plalete dodajući joj elemente u crvenoj boji. Dovoljni su vaza, jastučnica ili draperija pa potpuno transformišu ambijent iz blagog i neinspirativnog u ekspresivan i uzbudljiv.

Ukus vina

Još jedan snalažljiv način da neutralnost ili jednoličnost tonova u enterijeru učinite Vašom prednošću jeste da im dodate crvene, bordo, tamno ljubičaste ili zlatne detalje, vodeći računa da materali od kojih su izrađeni reflektuju svetlost i komade čine sjajnim, poput stakla, metala i porcelana. Ove boje i teksture asociraju na prizor koji će se i ove jeseni naći na mnogim trpezama – pune čaše vina i atmosfera slavlja i radosti.

Raskošna tamno braon

Zemljani tonovi, predstavnici sezone, biće istaknuti jednim potezom ukoliko im pridružite akcente u boji zlata. Materijali koji će nositi ovu boju ne moraju nužno biti metali niti moraju imati odsjaj – dovoljno je da je prisutna bogata žuta, oker ili narandžasta.

Jesen je odlično vreme za dekadenciju, te pustite mašti na volju i igrajte se različitostima – nećete pogrešiti dok god Vam je zabavno.

Proleće u Vašem domu

Moglo bi se reći da je proleće idealno vreme za novu inspiraciju u svim sferama života, pa tako početak prolećne sezone nije zaobišao da nadahne ni one koji se bave uređenjem enterijera – ili samo uživaju u njemu.

Ne samo da prolećne boje i mirisi nadahnjuju i podižu opšte raspoloženje, već sami uslovi koje proleće podrazumeva takođe pomažu da i postojeći enterijeru zablistaju u novom sjaju uz samo nekoliko poteza. Novolux Vam nudi inspiraciju i savete kako da brzo i uspešno postanete ekspert za uređenje sopstvenog prsotora.

Razmaknite zavese

Jutro je obasjano svetlošću, dan je duži i prava je šteta da ne dopustite sebi i ukućanima uživanje u sunčevim zracima. Kakav god da je pogled kroz prozor on sada nije bitan – obratite pažnju na to kako se boje i teksture unutar vašeg doma transformišu pred vašim očima a da vi po tom pitanju niste uradili ništa više od razmicanja zavesa! Vaza u nekoj zanimljivoj formi i materijalizaciji i sunčev zrak i magija je neizbežna. Romantični detalji poput vaze sa cvećem ili činije s voćem upravo su nam toliko bliski i priajtni zato što istovremeno govore i ‘’priroda’’ i ‘’dizajn’’ i ‘’ljubav’’. Proleće je vreme za zaljubljivanje, zaljubite se (ponovo) u sopstveni dom!

Unesite nove teksture

Već smo pomenuli zavese i to koliko će dodatni priliv svetlosti njihovim razmicanjem pozitivno uticati na novu, uzbudljiviju vizuelizaciju postojećeg enteirjera, ali ukoliko vam pogled koji biste time dobili ne prija ili uopšte niste kod kuće u doba dana kada vaš dom dobija najviše sunca – razmislite o tome da samo promenite zavese. U trendu su bogate, baršunaste boje i teksture, ali i geometrijski uzorci u kombinaciji sa pastelnim tonovima tako da vam je na raspolaganju sijaset rešenja koja će vam pomoći da povežete staro sa novim ali i starom date novi sjaj. Novi tepih će potpuno promeniti izgled svega što se na njemu nalazi. Ne plašite se jarkih boja i upečatljivih uzoraka – samo ograničite paletu prema onome što već posedujete i pazite da se boje ponavljaju na novom elementu.

Promenite jastučnice

Kada govorimo o bojama i teksturama, moramo istaći da je najlakši, najbrži i najekonomičniji način da osvežite vaš kutak za dnevni odmor i razonodu zamena jastučnica na foteljama, sofama i garniturama. Ukoliko želite da odete korak dalje možete nabaviti sasvim nove jastuke i tako novom formom dodatno osvežiti prostor, ili pak pretapacirati ceo komad nameštaja u nekom materijalu koji nimalo ne podseća na prvobitni. Osim tretiranjem zavesa i jastuka, možete uneti dašak proleća jednostavnim menjanjem prekrivača na vašem krevetu ili stolnjaka u tpezariji.

Osvetlite postojeće elemente

Uneli smo nove boje, paterne i teksture, oplemenili enterijer prolećnim detaljima i – zašlo je sunce! Bez brige, vreme je za rasvetu. Baš kao što prirodno osvetljenje svemu daje novi ž ivot, tako i takozvano ’’veštačko’’ osvetljenje ima ogroman uticaj na doživljaj prostora u kome boravimo. Neverovatno je šta sve možete sa malo manipulacije rasvetnim telima u enterijeru: od isticanja detalja i kreiranja mini-ambijenata, preko usmeravanja pažnje i pogleda na omiljeni kutak ili određenu funkciju, do postizanja željenog raspoloženja u celokupnom ambijentu. Nova podna ili stona lampa (veliki izbor na popustu u Novolux radnjama) doprineće utisku topline i udobnosti i istovremeno učiniti da prostor izgleda uzbudljivije. Veoma efektne i praktične za postizanje dodatne ambijentalnosti jesu i zidne lampe (veliki asortiman različitih modela i stilova dostupan je u svim Novolux radnjama), izabrane u stilu koji će odgovarati postojećim vodećim komadima nameštaja u prostoru. Za poseban ugođaj prilikom obedovanja izaberite odvažnu visilicu koju ćete postaviti iznad trpezarijskog stola i naglasiti radosno raspoloženje koje čin deljenja hrane sa najmilijima već nosi, posebno u proleće kada je trpeza puna namirnica kojih smo se tokom zime uželeli.

Igrajte se

Nakon duge zime i pasivnijeg peroda godine vreme je da se malo i razmrdamo. Šetnja po sunčanim parkovima će prijati telu, a duši priuštite malo drugačiju vrstu razigranosti – pokažite joj da ste zadržali dete u sebi i da imate zdravu dozu neozbiljnosti koja u proleće lakše i opravdanije izlazi na površinu nego ikad. Okačite ogledalo tamo gde izgleda kao da mu nije mesto – iznad radne površine u kuhinji, ili u sred dnevne sobe. Odbacite sva pravila. Samo jedna trpezarijska stolica po boji ili stilu drugačija od ostalih – ili pak sve različite – stvar je ukusa i navike koju nosimo usađenu u konvencijama kojima smo naučeni. Činjenica je da ukoliko želite da se u sopstvenom prostoru zaista opustite valja dozvoliti neke ’’nesavršenosti’’ istom, a za postizanje savršene nesavršenosti nema boljeg načina od kombinovanja različitih stolica za istim stolom  ili mnoštva različitih ramova za slike na istom zidu. Poigrajte se kombinovanjem starog i novog i ne brinite – u ovim igrama ste uvek vi pobednik a sudije ne postoje! Opustite se i uživajte. U vaš dom je stiglo proleće.

LED tehnologija

O LED-u

LED rasveta je kombinacija postojećih sistema rasvete unapređenih LED tehnologijom. Razvojem LED tehnologije, postiglo se to da je moguće spakovati moćno rasvetno telo koje troši samo delić energije klasične sijalice, u klasična rasvetna tela uz isto ili jače osvetljenje.

Naziv LED potiče od skraćenice za tri engleske reči „LIGHT EMITTING DIODE“, u prevodu, dioda koja emituje svetlost. Prva svetleća dioda u crvenoj boji je razvijena daleke 1962 godine. 1972 godine je kreirana prva žuta svetleća dioda i poboljšana snaga crvenkastih dioda dok je 1976 godine stvorena prva svetleća diode visoke efikasnosti za komunikaciju optičkim vlaknima. 1994 godine je prezentovana prva plava svetleća dioda dok je nešto zatim, 1995 godine kreirana i prva dioda sa belim svetlom. Od tada se otprilike svakih 36 meseci snaga dioda i rasvetnih tela u LED tehnologiji poveća za 2 puta.

Koje su prednosti led rasvete?

Jednostavno, manja potrošnja, manje grejanja, duži vek i nepostojanje štetnih efekata su samo neke od kvaliteta LED rasvete, što se može videti iz priloženih tabela.

LED rasveta izuzetno dobro podnosi varijacije u naponu a takođe i nema ograničen broj paljenja i gašenja kao što ga imaju štedljive sijalice. Sve veći i brži napredak LED rasvete rezultuje i sve dužim vekom trajanja rasvetnog tela koje sada iznosi oko 25.000 radnih sati.

LED rasvetom se kao što smo već napomenuli postiže izuzetna ušteda u potrošnji električne energije, a samim tim i ušteda u novcu. Evo kako to izgleda pomoću tabelarnog prikaza.

Smatra se da, kada LED rasveta sija sa 70% jačine, ona više nije ispravna. LED rasveta zbog svog dizajna polako gubi na intenzitetu a predviđeno je da se do ove vrednosti dođe upravo posle deklarisanog radnog veka rasvete koji je oko 25.000 radnih sati.

LED rasveta ima višestruke kvalitete što se tiče zdravlja i zaštite okoline, jer se LED rasveta izađuje po RoHS (Restriction of Hazardous Substance Directive) sistemu. LED rasveta u sebi ne sadrži olovo, živu,kadmijum, šestovalentni hrom, polibromirani bifrmil koji su štetni po naše zdravlje a takođe i po okolinu.

 

 

Saveti Stručnjaka Za Novogodišnje Osvetljenje Kuće

Počnite svedeno. Ukoliko ste novajlija po pitanju praznične dekoracije, osvetlite samo dva ili tri objekta, poput jelke ili žbuna, koji će igrati ulogu fokusa u prostoru. Svake godine dodajte po još neku dekoraciju.
Vodite računa o bezbednosti. Koristite samo lampice sa UL (Underwriters Laboratories)oznakom i ako dekorišete eksterijer Vašeg doma, postarajte se da lampice budu dizajnirane za spoljnu upotrebu.
Budite upućeni. Kada je reč o novogodišnjoj rasveti, postoji vrsta za svaki kutak Vašeg doma i dvorišta. Ako želite trepćuću traku oko prozora ili mrežu lampica preko rastinja u bašti, dobra upućenost u vrste i mogućnosti rasvete pomoćii će Vam da dobijete najbolje efekte za uloženi novac.
Proverite ispravnost. Testirajte žice i zamenite moguće pregorele lampice pre samog postavljanja na željeno mesto. Pregorele lampice troše energiju celog niza, što dovodi do zatamnjenja i slabljenja ostalih lampica.
Izbacite staro, ubacite novo. Izbegavajte staromodne eksere, spajalice, nitne i kuke pri kačenju svetiljki. Elektro traka je brza i laka alternative – neće uništiti Vaš krov, a dobar je alat za zaštitu električnih kontakata.

Koristite čvrste merdevine. Uposlite nekoga da Vam pomogne i drži merdevine dok kačite lampice na jelku – bićete bezbedniji i lakše ćete dohvatiti svaku granu. Pričvrstite lampice za grane štipaljkicama ili uvijenim trakama.
Počnite sa kićenjem odozdo na gore. Obavijanje stabala listopadnog drveća počnite od njegove baze i uvijajte lampice spiralno. Ako kitite zimzeleno drveće, počnite sa vrha i nižite lampice cik-cak kroz centar drveta, šireći oblik prema geometriji drveta.
Uzmite u obzir lokaciju. Ako se Vaše zimzeleno drvo vidi samo od strane prolaznika sa prednje strane, uštedite rasvetu i skratite posao tako što ćete okititi samo tu vidljivu stranu drveta.
Dodajte dubinu. Razmislite o podnoj rasveti za dodatni praznični entuzijazam. Svetiljke u vise boja odlično odgovaraju za isticanje puteljaka, prolaza i prilaza.
Izbegnite pretrpanost jakim svetlom. Praznično osvetljenje može biti veoma zabavno, ali pripazite da ne preopteretite strujna kola. Ne priključujte vise od 1400W na jedno kolo. Ako se ostala svetla u Vašem domu zatamne – dimuju – kada uključite praznično osvetljenje, strujno kolo je preopterećeno.
Potražite oko sebe dodatni sjaj. Nađite inspiraciju za osvetljenje na neočekivanim mestima. Možda će pojilo za ptice ili dekorativni stubovi trema izgledati lepo uz malo dodatnog svetla. Za metsa do kojij je teško doći, ili bilo koje mesto na kome ne želite da uključujete električnu energiju, probajte mini-svetiljke na baterije.
Obratite se profesionalcima. Ako nemate iskustva sa radom na krovu, ograničite rasvetu na strehe, zabate i ivice krova. Odaljite svetla i kablove rasvete od metala. Pazite se pregrejanih žica, aluminijumskih oluka i gvozdenih ukrasa. Ako želite više svetla na samom krovu, pozovite profesionalnu kompaniju koja se bavi ovim poslom.
Pritisnite prekidač. Ugasite spoljno osvetljenje pre nego što krenete na spavanje, i ne ostavljajte ga upaljeno kada niste kod kuće, osim ako su povezana sa tajmerom sa fotoćelijama.

Dekoracija novogodišnje jelke

Bliži se ono najmagičnije doba godine, a sa njim i ukrašavanje doma i novogodišnje jelke. Imajte na umu da veštačke jelke zaista jesu savesnije rešenje, ali ukoliko ne možete odoleti mirisu prave jele, naš je savet da obavezno nabavite jelku sa busenom, kako biste je kasnije mogli ponovo zasaditi i vratiti joj dug. Bila prava ili veštačka, jelku bi zapravo trebalo pravilno ukrasiti, kako joj ne bismo naružili prirodnu ili primarnu lepotu.

Boja

Iako je stara dobra zelena jela verovatno najproverenija kombinacija, ukoliko se odlučite da ove godine kupite veštačku jelku – eksperimentišite sa raznim bojama u kojima su danas jelke dostupne. Bela će vas odvesti u neke snežne severne krajeve, crvena će – okićena adekvatnim ukrasima – biti pravi spektakl u prostoru, ali možete otići i korak dalje izborom crne, ljubičaste, plave…

Redosled

Ovo je temelj dobitne formule za savršen izgled jelke. Redosled kojim ćete kačiti ukrase ne samo da će vam pojednostaviti i olakšati samo kićenje, već će te uz to dobiti i maksimalan efekat. Prvo se postavljaju lampice, a zatim i sve ostalo što se nalazi u nekakvom sličnom nizu – perle, girlande, trake… Tek na kraju ređajte pojedinačne ukrase. Na ovaj način ćete imati jasan pregled i lakše ćete postići ujednačenost zastupljenih ukrasa.

Dekoracija

Pokušajte da vizualizujete šta želite da postignete izgledom jelke. Tako ćete mnogo lakše shvatiti koje ukrase i u kojoj količini ove godine možda možete i da privremeno penzionišete. Prenatrpana jelka može izgledati fantastično – ali osim ako ste ukrase kupovali uvek imajući na umu celokupnu paletu i kompoziciju (što malo ko radi) i osim ako ste ekspert u ovoj kategoriji – predlažemo da se držite one star dobre ’’Manje je više’’ i ipak izostavite po neki ukras. Poenta je da ne kombinujete više od tri boje. Naravno, na nekim ukrasima će se naći i deset boja na njima samima, ali gledajte da takvi ukrasi brojčano ne dominiraju, već ih koristite kao akcente tamo gde želite da Vam se zadrži pogled. Tri boje kao baza napraviće elegantan dizajnerski efekat.

Držite se sledećih redosleda i dispozicija i bićete jednako oduševljeni koliko i vaši najmiliji, bili to ukućani ili dragi gosti:

– Lance od perlica slobodno nabavite u velikim količinama i postavite ih horizontalno tako da opušteno vise preko grana, formirajući što istovetnije lukove;

– Trake – od satena, platna, tila ili svile – postavljajte u oba pravca (horizontalno i vertikalno), ponovo pazeći da relativno radnomerno pokrivaju jelku. Trakama ćete najjednostavnije a najefektnije popuniti moguće rupe u jelci i tako je zapravo ’’fotošopovati’’;

– Kugle – i ostale klasične ukrase – ređajte pred kraj ukrašavanja a neka vam jednino pravilo za sam raspored bude ’’Najdraži na najuočljivije mesto’’. Prilikom rasporeda obratite pažnju na dimenzije i geometrije ukrasa i geometriju jelke. Velike, ’’teške’’ ukrase postavite bliže dnu jelke, i polako se penjite ka vrhu onim najtananijim i najdelikatnijim detaljima. Ako ste u mogućnosti, birajte staklene umesto plastičnih ukrasa. Oni jednostavno izgledaju najbolje, dajući celoj kompoziciji onaj svečani, elegantni i uzbudljivi sjaj i refleksiju koje samo staklo može pružiti;

– Najviše grane jelke slobodno tretirajte s manjom dozom tradicionalizma. Pokušajte da zaboravite popularni ’’vrh’’ sa kuglom iz koje se nastavlja šiljak. Umesto tog ne tako srećnog rešenja – ni po vrh jelke ni po sam konačni dizajn – umirite malo tu kulminaciju dekoracije nekim mekšim, toplijim rešenjem. Napravite ogromnu mašnu od neke stare draperije, nabavite zvezdu koja će dimenzijom dominirati nad ostalim ukrasima ili se poigrajte aranžiranjem grančica, cvetova i traka.

Ako imate vremena da dobro razmislite i osmislite nešto originalnije pa se pak odlučite za neku temu, savetujemo da potražite na brojnim sajtovima za dekoraciju uputstva kako možete sami napraviti ukrase od materijala koje svako od nas već ima u svom domu. Kartonske pahulje, pleteni detalji, poruke na recikliranom papiru ’’paljenih’’ ivica, vata, kolaž, šišarke, stiropor i malo spreja i lepka i imaćete unikatni primerak najpopularnije zimske dekoracije na celom svetu.